Bij floating drijft u net zoals in de Dode Zee gewichtloos op het water. Alleen is de zoutconcentratie in een floatingbad hoger. Het water wordt continu op een aangenaam warme lichaamstemperatuur van 36° gehouden.
Floating wordt aangeraden om spier– en gewrichtsproblemen te verzachten. Het helpt ook slaapproblemen, huidaandoeningen en stressgevoeligheid te verminderen.
Normaal gezien float u naakt, maar u mag ook uw badkleding aanhouden. U kan er voor kiezen om de eerste keren de capsule geheel of gedeeltelijk open te laten. Zo kan u langzaam wennen aan het idee van een gesloten ruimte. In de cabine weerklinkt een relaxerend stukje muziek en gedempt licht siert het plafond. Het water wordt na iedere sessie door een speciaal zuiveringssysteem gefilterd en is veel hygiënischer dan bijvoorbeeld zwembadwater.
In de floatingcapsule kom je helemaal tot rust. Dat heeft een gunstig effect op uw productiviteit, prestaties en efficiëntie. Uw zelfvertrouwen krijgt een boost en u stapt uit de capsule als een ontspannen mens.
Letterlijk staat floaten voor flotation REST (Restricted Environmental Stimulation Therapy). Dat is een techniek die je brein voor externe prikkels afsluit.
Door de hoge zoutconcentratie (Epsomzout) drijft uw lichaam in het water. Het voelt aan alsof het water u draagt. De stress vloeit weg, uw hartslag en hersenfrequentie dalen, bloeddruk en spierspanning zakken ook lichtjes.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het ontspanningsniveau dat je tijdens een floatingsessie haalt, vergelijkbaar is met de REM – slaap. Bij sommige mensen heeft één floatingsessie meer effect dan een nachtrust waarin de REM-slaap niet aanwezig is. Tijdens de laatste twintig minuten gaan de hersengolven over van Bèta of Alpha naar Theta, een toestand van rust die je ook ervaart net vóór je in slaap valt.
Ieder beleeft floaten op zijn eigen manier. De ervaring leert dat hoe vaker men float en hoe meer men de voordelen ervan ontdekt, hoe aangenamer men het vindt.
Wie heeft het meest baat bij een floatingsessie?